Nederlands Insituut van Psychologen
Voorstellen nieuwe bestuursleden
Nieuwsbrief Ouderenpsychologie maart 2020
 
 
Frederik Jan Bruijel, nieuw algemeen bestuurslid, GZ-psycholoog C.I.
Na min of meer bij toeval in de ouderenzorg verzeild geraakt te zijn, er waren geen andere banen te vinden, werk ik nu al meer dan vijfentwintig jaar met veel plezier en voldoening in dit dynamisch en veelzijdig vak. 

Zoals ik vaak uitleg ben ik het ene moment bezig met het ontrafelen van een kleine specifieke diagnostische vraag op neuropsychologische gebied en ben ik een uur later weer in gesprek met een heel gezinssysteem over de zorg rond een dierbare en kwetsbare oudere. En mogelijk leven mijn klanten niet erg lang, maar als ik iets heb bereikt ter verbetering van hun leven is dat wel vaak voor de rest van hun leven. 

Ik studeerde Klinische en Sociale Psychologie, een gecombineerde hoofdrichting, in Utrecht. Vooral ook de kennis uit de Sociale Psychologie; groepsdynamica, heeft mijn werken met verzorgende teams veel gebracht. Ik heb op veel verschillende locaties gewerkt, met zelfs een uitstapje van 3 jaar naar de GGZ, bij een afdeling voor Doven en Slechthorenden. 

Nu werk ik al weer 12,5 jaar bij ZorgSpectrum een ouderenzorgorganisatie in het midden van het land. Daarnaast werk ik voor de PgD en verschillende universiteiten als docent en supervisor. Binnen het bestuur van de sectie ben ik mij ten eerste gaan bezighouden met de Wzd. Zo heb ik deelgenomen aan de Wzd-taskforce, in gesprek met VWS bij het opstellen van handreikingen en profielen. Ook heb ik een workshop rond het thema “Verzet” verzorgd voor de roadshows die door VWS werden georganiseerd door heel het land. 

De Wzd bestaat in mijn ogen voor 80% uit gedrag, dus een uitstekende reden voor de deskundigen, wij ouderenpsychologen, om hele gerichte en concrete bijdragen te leveren aan de uitvoering van deze wet. Dan kan deze wet een duidelijke verbetering van de kwaliteit van leven betekenen voor ouderen in de ouderenzorg.
Barbera van der Schans, algemeen bestuurslid, GZ-psycholoog & Wzd-functionaris
Graag maak ik van deze nieuwsbrief gebruik om me voor te stellen. Mijn naam is Barbera van der Schans en ik werk sinds 2004 als psycholoog in de ouderenzorg. Na 13 jaar met veel plezier bij de Zonnehuisgroep Vlaardingen gewerkt te hebben, werk ik sinds 2018 eveneens met veel plezier als GZ-psycholoog bij Laurens in Rotterdam.

Mijn hart heeft hierbij altijd het meest gelegen bij mensen met dementie, maar ook de andere werkgebieden zoals bijvoorbeeld somatiek, revalidatie, jongerenhuisvesting en psychiatrie geven fantastische uitdagingen en prachtige momenten. Geen werkveld zo dynamisch als het onze!

Helaas is de dynamiek van ons werk nog niet algemeen bekend bij studenten psychologie. Om eerlijk te zijn had ik tijdens mijn studie ook zelf nooit verwacht met ouderen te gaan werken. Dat kwam pas nadat ik vrijwilligerswerk in een verpleeghuis had gedaan en het werkveld leerde kennen. Binnen het bestuur van de SOP hoop ik me daarom bezig te kunnen houden met het bekender en daarmee meer bemind maken van ons werkveld bij psychologiestudenten door samen met Birgit (SPS-afgevaardigde binnen het SOP-bestuur) en een hoogleraar van de VU te kijken naar het curriculum psychologie.

Een van de redenen waarom ik graag in het bestuur van de SOP wilde, was dat ik het fijn vind om dicht bij het vuur te zitten en mee te kunnen denken over nieuwe ontwikkelingen. Sinds 1 januari is bijvoorbeeld de wet BOPZ vervangen door de Wzd. Een grote verandering die niet zonder slag of stoot lijkt plaats te vinden. Voor ons psychologen biedt de Wzd duidelijk kansen om ons meer te kunnen profileren binnen de ouderenzorg. Deels door de inhoud van de wet die vraagt om zoveel mogelijk rekening te houden met het welbevinden van de cliënt en die draait om grote zorgvuldigheid bij het toepassen van onvrijwillige zorg, maar ook door de functie van Wzd-functionaris die openstaat voor zowel artsen als GZ-psychologen.

Aangezien de wet, na een lange aanloop, in korte tijd is doorgevoerd voelt het nog als pionieren en zijn veel zaken nog in ontwikkeling. Als Wzd-functionaris en nieuw bestuurslid van de SOP kijk ik er naar uit om deel te nemen aan de taskforce Wzd en me te mogen bezighouden met de verdere ontwikkeling van onze rol als psychologen binnen de nieuwe wetgeving. Mooie onderwerpen waarin ik me de komende tijd kan vastbijten binnen het bestuur. En ons vak blijft altijd in ontwikkeling dus er zullen vast nog vele onderwerpen volgen. Ik heb mijn eerste bestuursvergadering inmiddels achter de rug en vond het leuk om te zien hoe enthousiast en betrokken iedereen was.

Tegelijkertijd weet ik natuurlijk ook dat de ouderenpsychologie ontzettend veel leuke, enthousiaste en betrokken collega's kent. Mochten jullie tips en adviezen hebben over bovenstaande onderwerpen of gewoon willen meedenken, schroom niet om deze te mailen. Samen kunnen we de zorg voor ouderen steeds verder verbeteren!
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2024 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin
...